Намалената ставка на данъка добавена стойност (ДДС) за туризъм и ресторантьори ще остане в действие и през 2022 г. Това е решението, което взе днес бюджетната комисия на първо четене, по време на първото си заседание за това Народно събрание. Идеята бе подкрепена от всички парламентарни групи, макар да имаше два законопроекта в тази посока. 

В крайна сметка мнозинството в комисията прие предложението на "Има такъв народ", но с крайната дата предложена от ГЕРБ - 31 декември 2022 г. В текста на ИТН бе записано "до края на извънредното положение", но в бе прието, че е по-добре за бизнеса да има ясна предвидимост, а не неясното бъдеще на пандемията. 

Данъчната отстъпка ще важи и за книгите, бебешките храни, пелени и хигиенни артикули и като цяло за туристическите услуги, както и за някои спортни услуги. 

Диференцираните ставки по тези стоки бяха подкрепени и от финансовия министър и вицепремиер Асен Василев, който заяви, че така или иначе правителството смятало да включи отстъпките в разчетите за бюджета за 2022 г. Трябва да се знае, че Василев по принцип е противник на диференцираните ставки, но е очевидно, че натискът за тези стоки, които бяха гласувани днес, е прекалено силен. 

По-рано днес ресторантьорските организации изпратиха поредното си гневно писмо до депутатите, в което предупредиха, че не могат да приемат връщането на ставката до 20%, макар да бе ясно, че това няма да се случи. 

Те обаче искат мярката да важи за постоянно, а не само временно. Припомняме, че когато тази идея бе приета през миналата година, те казваха, че искат отстъпките заради пандемията и като антикризисна мярка. 

Интересно е, че днес депутатите от всички партии признаха, че приемат на първо четене текстовете в нарушение на правилата, защото те не са минали обществено обсъждане. Обещаха си да не правят повече така, но и заявиха, че ситуацията е спешна и няма време за формалности.